středa 3. února 2010

Tatra banka transparentná, alebo druhá najziskovejšia ?


Koncom minulého roka spustila Tatra banka kampaň, ktorou mala klientom "vysvetliť", prečo zdvojnásobuje cenu za vedenie účtu. Predstavila nové balíky služieb vyobrazené ako "poodkryté kocky obsahujúce spletitý hodinový strojček".

Neviem, čo tieto obrazce asociujú iným, ale mne vravia "nenamáhaj sa, ak sa chceš pozrieť na to zblízka, aj tak to nepochopíš, je to príliš komplikované". Čo v preklade znamená, zaplať za vedenie účtu dvojnásobne viac, ale nestaraj sa prečo, aj tak to nepochopíš ...

Čo je tak nesmierne obtiažne na porovnaní, koľko zaplatíte za vedenie účtu v iných bankách ? Je naozaj ťažké porovnať mesačný poplatok 5 € s 0€, keďže niektoré banky poskytujú vedenie účtu zadarmo ?

Možnú odpoveď odkrýva rozhovor (uverejnený v týždenníku TREND 13.1.2010) s Arisom Bogdanerisom zodpovedným ostatných päť rokov za retailové bankovníctvo Raiffeisen International (RI), ktorá je vlastníkom Tatra banky.

Pri obhajobe ich budúceho projektu založenia internetovej direct banky, konkurujúcej mBanke, tvrdil, citujem : "... Ľudia chcú dostať to, čo vidia. Žiadne skryté poplatky, zahmlené zrkadlá. Na mnohých trhoch si na to ľudia sťažujú. Banky sú za toto kritizované globálne. Chceme byť jednoduchí a transparentní – to, čo klienti vidia, a to, čo im povieme, aj dostanú. ..."

Naproti tomu, dokonca v tom istom rozhovore, pri vysvetľovaní, prečo si nebude Tatra banka konkurovať s novou direct bankou, Aris Bogdaneris tvrdí, citujem : "...Tatra banka má jednu z najlepších klientskych základní v skupine z pohľadu kvality. Je veľmi silná. Nečakám žiadne šoky. Je to pre nás druhá najziskovejšia banka v skupine. Iba v Rusku zarábame viac. ..."

Čo dodať ? Ak chcete skryté poplatky, zahmlené zrkadlá, zostaňte v druhej najlepšej "pijavici", v Tatra banke.

Ak chcete transparentnosť ... robte presný opak toho, čo vám vraví reklama Tatra banky ... veď začala "Nová éra v investovaní" ...

1 komentář:

  1. Uf, banka jako masomlejn. Strč dovnitř ruku a vrtule větráku Ti jí usekne. To fakt nebyl moc dobrý nápad. Overmind, zdravím Tě. Tonda

    OdpovědětVymazat