pondělí 18. ledna 2010

Logo ČSOB














Celkový náhľad:
Modrá gulička môže vyjadrovať podstatu banky, ktorá každú chvíľu spadne do pripravenej diery, kde nie je jasné, či nebude neskôr pokračovať v padaní dole svahom. Modrá, ktorá je bankovou farbou a tiež evokuje komunikáciu, môže korešpondovať s netrpezlivosťou, pádom a nevyrovnanosťou.

Čítanie loga = čítanie profilu spoločnosti:
Keďže je v logu banky načrtnutý možný pád, pravdepodobne sa bude táto banka viac snažiť ako ostatné, aby nespadla. Od uvedenia loga je možné očakávať výkyvy v spoločnosti vo vnútri aj navonok. Spoločnosť bude musieť prijať ľudí, ktorí zaručia, aby jej podstata nespadla a zároveň priniesla nové možnosti, ktoré to do budúcna zaručia. Ak sa tak nestane, pád môže byť neustále cítiť.

Logo je navrhnuté tak, aby po balancovaní gule sa ona postupne ustálila s možnosťou prepadnutia, takže predpokladám neustále mierne výkyvy a snahy o balanc až do prípadnej zmeny loga. V komunikácii medzi bankou a klientom je možné očakávať nezrozumiteľnosť.

Stabilita je jednou z podmienok efektívneho fungovania banky z pohľadu klienta. Myslím si, že dané logo mohlo znamenať podvedomý odchod klientov banky, keďže tam vnímali nestabilitu. Paradoxne ale pri snahe udržať banku pri živote, môže táto banka priniesť klientovi zaujímavé výhody. Na druhej strane príliš veľká snaha, často prináša problémy. Uvidíme či do budúcna neprinesie ČSOB nové logo alebo nové smerovanie.

2 komentáře:

  1. Moja prva asociacia je Sizyfos. Kedze sa grafy citaju zlava doprava, tak perspektiva je smerom doprava a je v prvom kroku dostatia sa z jamy velmi obtiazna (sklon terenu si pyta palicu, paku) ... Smerom dalej vpravo sklon vravi, ze sice to zdanlivo bude menej obtiazne az do perspektivy, ktoru nevidno ... Avsak gravitacia, t.j. priroda (trh) budu vytrvalo a neustale klienta (svetlomodry, kedze banka je tmavomodra) stahovat nadol, vracat spät do jamy ...

    Keby bola jama hlbsia v pomere ku guli, mohla by asociovat istotu. Ze hlbsie uz nepadnem ... Avsak tento pomer jama/gula istotu neasociuje ... banka vravi, ze zarobit je namahave, a sklznut k stratam dost pravdepodobne ...

    Myslim, ze ani v case konjunktury to nebolo stastne vyobrazenie, kedze asociuje trvalu namahu a len plytku istotou ... a uz vobec to nie je dobra symbolika v case krizy, kedy klienti maju zvysenu averziu k riziku a preferuju bezpecnost !!!

    Zvacsenim jamy v pomere ku guli by mohla banka asociovat 100% istotu vkladov, zaoblenim ostrosti hran naznacit lahkost v prekonavani prekazok, zmenou sklonu terenu vylepsit perspektivy, a hlavne pridanim paky (napr. vlavo vo forme tmavomodrej 2x vacsej gule = banka, ktora sa dotyka a tlaci svetlomodru mensiu gulu = klienta vpred ) povedat „kryjeme vam chrbat a svojou vahou zabezpecujeme vas pokrok ... takze vlastne navrhujem banke stat sa Scarabeom ?

    OdpovědětVymazat
  2. Kokoti, veď to je plavec. To ze vy to interpretujete ako guľu kotulajucu sa dole je váš subjektívny kokotsky haterksy názor.

    OdpovědětVymazat